Els refugis antiaeris
de la Guerra Civil a Reus

Refugi de la plaça de Prim

«Van començar a fer el refugi de la plaça Prim. Primer van començar a treballar davant del bar Solsis, però van fer uns pous i d'aquests pous treien la terra, amb unes grues, i la tiraven a la plaça Prim. I quan es va acabar van fer com unes fumeres, com aquelles columnes de posar publicitat. Era perquè respirés la gent que hi havia baix al refugi. Me sembla que n'hi havia quatre.

A la plaça va quedar molta terra. Però ho van solucionar de pressa, perquè van tancar el carrer Llovera i el carrer Monterols, i tota la gent que es passejava, van arribar quatre camions, els hi van donar pales i en dos dies van netejar la plaça Prim.»

Ramon Pallicé, 80 a. (2008)

El primer refugi que es construí fou el de la plaça Roja –avui plaça de Prim– i fou també l’únic refugi públic que restà totalment acabat, malgrat que tampoc no es féu com s’havia projectat inicialment.

Amb 8 entrades (dues més de les projectades inicialment), consistia en una xarxa de galeries de 2 metres d’amplada i protegides per obra, que ocupaven pràcticament tot l’espai de la plaça, amb una llargada de 332 m i una superfície útil de 664 m², cosa que permetia protegir 2.324 persones.

Amb una fondària mitjana de 7 metres, l’obra de protecció –de rajola i formigó– tenia un gruix de 0,30 m a les voltes, 0,40 als murs laterals i 0,60 a les cimentacions. Disposava de 4 fumeres de ventilació amb extractors elèctrics i fou l’únic que tingué un dispensari, situat al centre del refugi, sota el monument del general Prim, i l’únic que també tingué serveis. A l'exterior destacaven les xemeneies de ventilació.

Hi comunicava un refugi particular, el de Telèfons, al carrer de Sant Llorenç, que era una altra galeria, totalment obrada, de 47 metres de llarg i 1,20 d’ample, amb una superfície útil de 56,40 m² i una capacitat per a 198 persones. A més, s’inicià una connexió amb el de la plaça del Mercadal que restà inacabada, però que, si més no en el primer tram, també era protegit amb obra.

El refugi desaparegué amb la construcció de l'actual aparcament subterrani.

Un dels projectes del refugi de la plaça de Prim. (Arxiu Municipal)