Els masos de Montsant

  • Edició: Carrutxa i Parc Natural de la Serra de Montsant, 2007
  • Descripció:

    Aquest quadern sobre els masos de la serra de Montsant és fruit d'una monografia molt més extensa dedicada a l'estudi dels masos situats dalt de la serra, a l'àrea occidental de Montsant, on es concentren la majoria d'aquestes construccions rurals. L'estudi vol fer una aproximació a la història i a l'etnografia dels masos durant la primera meitat del segle XX, sobretot aquells que havien estat històricament propietat de la Cartoixa d'Escaladei: mas de Sant Antoni, mas Blanc, mas de Forçans i mas Déu, o els masos de Sant Blai i del Tancat, però també s'hi han inclòs d'altres com el mas de la Canaleta o el mas d'en Roger, ambdós en el terme de Cabacés.

    En el quadern s'introdueix una breu aproximació a la història dels masos i es descriuen els tipus de conreus dominants –vinya i ametlla–, quines han estat les formes d'explotació de la terra –mitgeria, a jornal...– activitats econòmiques paral·leles –carboneig, ramaderia, hostals…– i els diferents usos dels masos quan aquests restaren abandonats. Sens dubte, però, l'interès ha estat conèixer com era l'organització del treball i es desenvolupava la vida quotidiana al mas, amb una especial atenció al treball de les dones.

    La recerca, coordinada per Montserrat Solà –que n'ha redactat el text– i efectuada conjuntament amb Salvador Palomar i Montsant Fonts, ha comptat amb el testimoni de diverses persones que van viure en aquests masos.

  • Preu: 1 €