- I va bola! Rifes i altres costums de Tots Sants a Reus.

 

  • Autor: Salvador Palomar
  • Edició: Reus: Migdia, 2012 [Col·lecció «L'esca de la teiera», 1]
  • Descripció:

    Les rifes de plats amb panellets i confitura –als locals de les associacions– constitueixen, en l’actualitat, un dels trets característics de la celebració de la festa de Tots Sants a la ciutat de Reus.

    Aquest és un costum que es consolida amb l’esclat del moviment associatiu, de la segona meitat del segle XIX i que perviu gràcies a la voluntat de les entitats en moments de prohibició governativa de rifes de tota mena, al tombant del 1900. Les rifes de confitura i panellets havien estat comunes en diverses poblacions com Barcelona, Tarragona, Igualada, Cervera… A Reus, de rifes en feien, antigament, les pastisseries, a la plaça del Mercadal, els cafès i les societats de tota mena: recreatives, esportives, polítiques… als seus locals.

    Avui, és una rifa que es realitza de forma tradicional, amb apostes orals a un número de l’1 al 20 –sense butlletes– que s’anoten en uns fulls o llibretes preparats a l’efecte. Una persona fa girar el bombo i al crit de: «—I va bola!» extreu el número guanyador.

  • Preu: 9 €