La festa de Sant Antoni al Matarranya

 

 • Autor: Salvador Palomar
 • Edició: Calaceit, 1993 (94 p.)
 • Descripció:

  En el marc d'un treball de recerca sobre les festes del cicle d'hivern encetat l'any 1985, aquest llibre presenta els materials aplegats pels autors a la comarca del Matarranya referits a la festa de Sant Antoni. El llibre recull els costums relacionats amb la festivitat del sant: les fogueres, la benedicció dels animals, l'oferta, les captes les folies...

  L'estudi se centra especialment en l'anàlisi de les representacions de la vida del sant i en els personatges festius associats a la figura del dimoni, els diablets i diableres. Aquests personatges són màscares rituals del cicle d'hivern –un temps en què cal despertar la natura i propiciar el retorn de la vida amb l'arribada de la primavera– i, a la vegada, acaben identificats amb el dimoni, el qual temptà i turmentà Sant Antoni.

  La festa de Sant Antoni ha esdevingut, amb les transformacions socials i econòmiques, un referent identitari per a les poblacions on es conserven encara manifestacions característiques com les grans fogueres o les representacions teatrals.

  En col·laboració amb l'Associació Cultural del Matarranya

 • Preu: 10 €