Del Campanaret a Mart

 

 • Autor: Ezequiel Gort
 • Edició: Reus: Carrutxa, 2011 (144 p.)
 • Descripció:

  Biografia del reusenc Josep M. Gort i Sardà, escrita pel seu fill, Ezequiel. Gort fou un dinamitzador cultural i associatiu en el camp del teatre i de l'esport, impulsà nombroses iniciatives i mobilitzà la gent en treure multituds al carrer, en un moment en què el poder ho volia tot ben lligat i controlat. En el seu temps, fou un personatge molt conegut per les seves excentricitats, pel seu humor, per la seva manera d'entendre el periodisme, que anava més enllà de qualsevol convenció, però sobretot per ser un provocador compulsiu en uns moments prou difícils.

  Aquest és un llibre que ens parla, per tant, de cultura popular generada des de l'afinitat amb un grup d'amics i la participació activa en una condicionada vida ciutadana, amb iniciatives de tota mena, algunes prou estrafolàries, per a animar l'ensopida vida quotidiana dels reusencs del seu temps, i deixar, de pas, fora de joc unes autoritats que no podien prohibir allò que res tenia –en principi– de subversiu, però que sotragava l'ordre establert.

  El llibre ens parla de la trajectòria vital d'un activista que no renuncia a la tradició ni a la modernitat. Per exemple, des d'impulsar la representació del Ball de l'Aparició fins a escriure peces com L'Elefant torrat, en la línia del teatre de l'absurd. I també de compromís amb el país, des de la seva tasca com a escriptor –publicant en català tan aviat com li fou possible, encara que fossin textos de poc valor poètic i difícil comprensió– i com a quiosquer/llibreter.

  Del Campanaret a Mart és, per tant, un llibre que ens parla de la construcció d'una cultura popular, alternativa i, en certa forma, resistent a la monotonia imposada, d'un antifranquisme surrealista –com es podra definir– i d'una part de la història recent de la ciutat.

 • Preu: 18 €