Foc en dansa. Els balls de diables tradicionals del Penedès i el Camp de Tarragona

  • Autor: Ramon Vallverdú Albornà
  • Edició: Reus, 2006 (254 p.)
  • Descripció:

    Ramon Vallverdú és membre del Ball de Diables de l'Arboç des de 1981 i ha estat ballador de l'Esbart Sant Julià de l'Arboç i de l'Esbart Sant Cugat.

    Aquest llibre és estudi sobre els balls de diables històrics amb parlaments –que fan la representació teatral de la lluita entre el cel i l'infern– del Penedès i del Camp de Tarragona. S'hi fa una descripció de cada colla, la seva indumentària i estris, la seva forma d'evolucionar pels carrers, i nombrosos exemples dels textos de les representacions. El llibre compta amb abundants il·lustracions a color. El pròleg és de Salvador Palomar.

    A banda del seu contingut etnogràfic, el treball s'apropa al ball de diables des de la perspectiva de la dansa.«El moviment d'un diable amb la carretilla encesa, al ritme del toc de timbals, amb el punt de dansa que fa servir la seva colla, donant voltes i més voltes sota una pluja d'espurnes no pot ser altra cosa que una dansa», afirma l'autor, que considera que massa sovint s'ha obviat el caire de «ball» del ball de diables en el conjunt de danses que participen en els seguicis festius.

  • Preu: 24 €